Microdosing: wat is het en wat doet het?

Microdosing is het innemen van een zeer kleine hoeveelheid psychedelica, zoals psilocybine, LSD of DMT. De doses zijn zo laag dat er geen psychoactieve effecten optreden, maar de positieve effecten van de psychedelica zouden nog steeds kunnen worden ervaren.

Wat zijn de mogelijke voordelen van microdosing?

Er zijn verschillende mogelijke voordelen van microdosing genoemd, waaronder:

 • Verbeterde cognitieve functies, zoals concentratie, creativiteit en probleemoplossend vermogen
 • Verminderde angst en depressie
 • Verhoogde motivatie en energie
 • Verbeterde slaapkwaliteit
 • Verhoogde emotionele stabiliteit

Hoe werkt microdosing?

De exacte manier waarop microdosing werkt is nog niet volledig bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Een mogelijke verklaring is dat de psychedelica de werking van de neurotransmitters in de hersenen beïnvloeden. Neurotransmitters zijn chemische boodschappers die de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen reguleren. Een andere theorie is dat microdosing de neuroplasticiteit van de hersenen verhoogt. Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om zich aan te passen en nieuwe verbindingen te vormen. Dit kan leiden tot een verbetering van de cognitieve functies en het verminderen van psychische problemen.

Is microdosing veilig?

Microdosing wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar er zijn nog niet voldoende langetermijnstudies uitgevoerd. Er zijn enkele mogelijke bijwerkingen gemeld, zoals misselijkheid, hoofdpijn en angst.

Hoe begin je met microdosing?

Er zijn verschillende manieren om microdosing te doen. Je kunt de psychedelica innemen in de vorm van capsules, tabletten of vloeistof. Je kunt ze ook innemen door ze te eten of te drinken.

Als je overweegt om te microdosen, is het belangrijk om je goed te informeren en om te beginnen met een lage dosering. De aanbevolen startdosering voor microdosing is 0,05 tot 0,2 mg psilocybine. Je kunt de dosering geleidelijk verhogen tot je de gewenste effecten ervaart. Als je teveel psilocybine inneemt, kun je psychoactieve effecten ervaren, zoals hallucinaties.

Microdosing wordt meestal gedaan op een schema van een dag aan en twee dagen af. Dit betekent dat je bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag microdoseert.

Microdosing is een relatief veilige manier om psilocybine te gebruiken. Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend. Wel is het belangrijk om te weten dat psilocybine een psychoactieve stof is en dat het effect kan hebben op je stemming en gedrag.

Tips voor microdosing

Als je overweegt om met microdosing te beginnen, zijn hier een paar tips:

 • Begin met een lage dosering en verhoog deze geleidelijk totdat je de juiste dosering voor jou hebt gevonden.
 • Begin met microdoseren op een dag waarop je niet hoeft te werken of andere verplichtingen hebt.
 • Begin met een lage dosis en verhoog deze geleidelijk totdat je de gewenste effecten ervaart.
 • Microdoseer op een lege maag.
 • Let op bijwerkingen en stop met microdosing als je er last van hebt.
 • Houd een dagboek bij om de effecten van de microdoseringen te volgen.
 • Microdoseren van magic truffels kan een positieve invloed hebben op je welzijn en je dagelijks leven. Het kan je helpen om creatiever, productiever en minder gestrest te zijn.