Studie: rokers van cannabis inhaleren minder giftige stoffen dan sigarettenrokers

Studie: rokers van cannabis inhaleren minder giftige stoffen dan sigarettenrokers

Als het gaat om giftige stoffen die het lichaam binnendringen tijdens een rooksessie, krijgen tabaksrokers meer binnen dan mensen die alleen cannabis gebruiken.

Dat is de conclusie van een recente studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Nicotine & Tobacco Research, waaruit blijkt dat mensen die gewone wiet roken, minder toxische gezondheidsrisico’s hebben in vergelijking met tabaksrokers of mensen die het mixen.

Een giftige stof – vergeleken met een toxine, dat van nature voorkomt – is een door de mens gemaakte giftige chemische stof die wordt aangetroffen in sigarettenadditieven en andere industriële producten.

In de studie vergeleken onderzoekers van de Universiteit van Minnesota verschillen in blootstelling aan giftige stoffen tussen drie soorten rokers. De ene groep rookte zowel cannabis als tabak, en de andere groepen rookten enkel tabak of alleen maar cannabis.

Onderzoekers rekruteerden 53 rokers en maten toxische niveaus onder de groepen via adem- en urinetests die in de ochtend na een rooksessie werden genomen.

Om in aanmerking te komen voor het onderzoek moesten stoners minstens één keer per week wiet roken en moesten sigarettenrokers meer dan vijf sigaretten per dag roken.

De studie toonde aan dat mensen uit de twee groepen die tabak bevatten, hogere niveaus van uitgeademde koolmonoxide hadden, die zijn gerapporteerd bij systemische ziekten en waargenomen bij aandoeningen van de luchtwegen, hoogstwaarschijnlijk als gevolg van lokale ontstekingen in het lichaam.

Alleen cannabisrokers inhaleren ‘aanzienlijk’ lagere niveaus van schadelijk giftige stoffen

Hoewel gebruikers die alleen wiet gebruiken, worden blootgesteld aan aanzienlijk lagere niveaus van schadelijke bestanddelen dan sigarettenrokers, worden ze nog steeds blootgesteld aan hogere niveaus van giftige stoffen dan iemand die helemaal niets rookt.

Alle groepen vertoonden dezelfde niveaus voor fenantreentetraol, een verbinding die in de urine van rokers wordt aangetroffen na inname van fenantreen, beschreven als niet-toxisch en niet kankerverwekkend.

Studies suggereren dat sommige mensen in staat zijn om chemicaliën zoals fenantreentetraol zonder problemen kwijt te raken, terwijl anderen schade oplopen aan hun cellen die uiteindelijk tot kanker leiden.

De studie legt ook uit dat cannabisgebruikers soms giftige stoffen presenteerden die voorkomen bij sigarettenrokers, en dit kan te wijten zijn aan het onbewust gelijktijdig gebruiken van tabak met wiet, gezien het gebrek aan gemakkelijke toegang tot cannabis, of het mengen in blunts of spliffs.

Cannabisrokers inhaleren ‘aanzienlijk’ lagere niveaus van schadelijk giftige stoffen (afb.)
Cannabisrokers inhaleren ‘aanzienlijk’ lagere niveaus van schadelijk giftige stoffen (afb.)

Tabaksrokers vertoonden hogere niveaus van krachtig longcarcinogeen NNAL, een giftige stof die vaak wordt aangetroffen in sigaretten en waarvan in eerdere onderzoeken is aangetoond dat ze kanker veroorzaken.

Een andere giftige stof die hoger bleek te zijn in de tabaksgroepen was 2-HPMA, een molecuul dat vrijkomt in de urine na blootstelling aan propyleenoxide, een mutageen en kankerverwekkend middel.

Volgens het Amerikaanse National Cancer Institute is van de meer dan 7.000 chemicaliën in tabaksrook bekend dat er minstens 250 schadelijk zijn, waaronder waterstofcyanide, koolmonoxide en ammoniak.

Bronnen o.a. Academic (EN), Healthline (EN), Mugglehead (EN), WestWord (EN)

bron DrugsInc

Tue, 22 Jun 2021 10:26:43 +0000