Amerikaanse democraten introduceren nieuwe wet die drugsbezit decriminaliseert

Amerikaanse democraten introduceren nieuwe wet die drugsbezit decriminaliseert

Twee vertegenwoordigers van het Democratische Huis in de Verenigde Staten hebben gisteren een wetsvoorstel onthuld dat een einde zou maken aan federale strafrechtelijke sancties voor drugsbezit, criminele drugsregisters zou wissen en van eerdere overtreders mogelijk hun straffen opnieuw bepalen.

Het is vijftig jaar geleden dat toenmalig president Richard Nixon de War on Drugs begon – een actie die de halve eeuw daarna een enorme impact heeft gehad op miljoenen levens.

In de afgelopen jaren zijn veel Amerikaanse staten echter langzaam begonnen de onmetelijke schade ongedaan te maken die is veroorzaakt door tientallen jaren van enorme drugscontrole. Nu willen de Huis vertegenwoordigers Bonnie Watson Coleman en Cori Bush de drugshervorming naar het federale niveau brengen.

Het wetsvoorstel, getiteld The Drug Policy Reform Act (DPRA), zou een einde maken aan de federale criminalisering van het bezit van drugs. Het ontwerp voor de wetgeving kwam tot stand door een samenwerking tussen de Drug Policy Alliance (DPA) – de toonaangevende non-profitorganisatie van het land die een einde maakt aan het drugsverbod – en de Democratische politici.

De Huisvertegenwoordigers presenteerden het wetsvoorstel gisteren op 17 juni – precies 50 jaar nadat Richard Nixon de War on Drugs had uitgeroepen.

Straffen voor drugsbezit wissen of opnieuw bepalen

Naast het decriminaliseren van het bezit van drugs, zou de DPRA onder de nieuwe wetgeving ook strafregisters wissen en wrok uit het verleden overtreders.

Bovendien zou het ook de autoriteit over drugswetten verschuiven van de procureur-generaal naar de minister van Volksgezondheid en Human Services, wat in feite betekent dat drugsgebruik als een gezondheidsprobleem zou worden beschouwd in plaats van als een crimineel probleem.

Gevolgen in verband met de criminalisering van drugs – zoals het weigeren van openbare voordelen, werkgelegenheid, rijbewijzen, stemrecht en immigratiestatus – zouden ook teniet worden gedaan.

Nieuw wetsvoorstel om de straffen voor drugsbezit te wissen of opnieuw te bepalen (afb.)
Nieuw wetsvoorstel om de straffen voor drugsbezit te wissen of opnieuw te bepalen (afb.)

In een persbericht verklaarde congreslid Cori Bush: “Toen ik opgroeide in St. Louis, zag ik de crack-cocaïne-epidemie mijn gemeenschap van zoveel levens beroven”.

“Ik heb een kwaadaardige marihuanaoorlog meegemaakt waarbij zwarte mensen drie keer zo vaak werden gearresteerd wegens bezit als hun blanke tegenhangers, hoewel de gebruikspercentages vergelijkbaar zijn. Als verpleegster heb ik gezien hoe zwarte gezinnen werden gecriminaliseerd voor heroïnegebruik, terwijl blanke gezinnen werden behandeld voor opioïdengebruik. En nu, als congreslid, zie ik het patroon zich herhalen met fentanyl, terwijl de DEA aandringt op een uitgebreide classificatie die bezit en gebruik strafbaar stelt. Deze bestraffende benadering veroorzaakt meer pijn, verhoogt het middelengebruik en laat miljoenen mensen in schaamte en isolatie leven met beperkte ondersteuning en genezing.”

Een recente peiling, vrijgegeven door DPA en de American Civil Liberties Union (ACLU), onthulde dat 66% van de kiezers in de VS een beleid zou steunen om strafrechtelijke sancties voor drugsdelicten te vervangen door meer op gezondheid gebaseerde benaderingen.

Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar kondigden president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris aan dat ze de federale decriminalisering van cannabis zouden steunen.

De Amerikaanse staat Oregon heeft de eerste aanzet reeds gedaan door er onlangs voor te kiezen om het bezit van kleine hoeveelheden van alle drugs te decriminaliseren te midden van een aanhoudende golf van legalisering van cannabis in het hele land.

Bronnen o.a. Canex (EN), Newsweek (EN), TheFreshToast (EN), TheGrowthOP (EN)

bron DrugsInc

Fri, 18 Jun 2021 09:18:04 +0000