Kan CBD helpen bij de symptomen van autisme?

Kan CBD helpen bij de symptomen van autisme?

Volgens de National Autistic Society in het Verenigd Koninkrijk bevindt in het land meer dan 1 op de 100 mensen zich in het autistisch spectrum. Hoewel dit aantal slechts een schatting is, geloven ze dat er in het Engeland ongeveer 700.000 mensen zijn met autisme, verspreid over alle rassen, culturen en achtergronden – hoewel er statistisch gezien meer mannen autistisch zijn dan vrouwen.

Autisme – soms aangeduid als ASS (Autistic Spectrum Disorder) is een handicap die van invloed is op hoe mensen de wereld zien en ermee omgaan. Het kan niet alleen van invloed zijn op hoe autistische mensen hun gevoelens met anderen communiceren, maar ook hoe ze andere mensen begrijpen. Autisme is een aandoening die bestaat in een spectrum – waarbij sommige mensen milde symptomen ervaren, terwijl anderen ernstigere symptomen hebben.

Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis, die zich gewoonlijk tijdens de kindertijd manifesteert, gepaard gaat met repetitief en dwangmatig gedrag, en in de meest ernstige gevallen het leven kan verzwakken, de communicatie ernstig belemmert en in sommige gevallen spraak moeilijk of zelfs onmogelijk maakt.

Autisme ‘behandelen’

Wetenschappers weten nog steeds niet precies wat autisme veroorzaakt. Er wordt aangenomen dat het een combinatie van omgevings- en genetische factoren kan zijn, en de behandeling die mensen met autisme krijgen, kan variëren. Aangezien er geen manier is waarop een autistische persoon kan worden ‘genezen’ van ASS, is de enige hulp die beschikbaar is hulp bij het beheersen van slechts de symptomen.

De meeste behandelingen die aan mensen met ASS worden aangeboden, zijn gedragstherapieën. Af en toe kan er medicatie worden gegeven om mensen te helpen omgaan met de symptomen van hun ASS, maar er is niets dat kan worden gegeven om de aandoening zelf te behandelen.

CBD en autisme

CBD staat voor cannabidiol. Het is een van de vele chemicaliën die van nature voorkomen in cannabis- en hennepplanten, cannabinoïden genaamd. Wanneer CBD en andere cannabinoïden worden geconsumeerd, werken ze samen met een systeem van receptoren in het lichaam dat het endocannabinoïdesysteem of ECS wordt genoemd. Het ECS is een netwerk van receptoren die aanwezig zijn op de buitenmembranen van vele soorten cellen door het hele lichaam.

Het ECS fungeert als ‘wachter’ tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Het zenuwstelsel is verantwoordelijk voor gedachten, bewegingen en emoties (tot op zekere hoogte), en het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen schade door bacteriën, virussen en meer. Deze systemen beïnvloeden elkaar diep en dit is grotendeels te danken aan de fantastische communicatieve vaardigheden van de ECS, die berichten tussen de twee bemiddelt. Het ECS speelt ook een rol bij de eetlust, het geheugen en de stofwisseling.

Het menselijk lichaam maakt op natuurlijke wijze zijn eigen cannabinoïden aan, deze staan ​​bekend als endocannabinoïden. Studies hebben aangetoond dat kinderen met ASS lagere niveaus van deze endocannabinoïden hebben, vandaar dat studies de voordelen beginnen aan te tonen van suppletie met plantaardig geproduceerde cannabinoïden om enkele van de symptomen van autisme te verminderen.

CBD maakt consumenten niet high, in tegenstelling tot THC – een andere cannabinoïde die in cannabis wordt aangetroffen. In vergelijking met veel andere medicijnen wordt CBD als zeer veilig beschouwd, wat het opnieuw een potentieel uitstekende manier maakt om enkele van de symptomen bij autisme te verminderen.

CBD bij autisme, angst en epilepsie (afb.)
CBD bij autisme, angst en epilepsie (afb.)

CBD en angst

Een van de belangrijkste voordelen van CBD zijn de anxiolytische (angstverminderende) effecten. De afgelopen jaren zijn er een aantal onderzoeken geweest die aantonen dat CBD angst bij zowel dieren als mensen kan verminderen. Angst kan een belangrijk onderdeel zijn van het leven van iemand met autisme, en het beheersen ervan kan de kwaliteit van leven helpen verbeteren.

Binnen het endocannabinoïdesysteem zijn er CB1-receptoren, die een effect hebben op de serotoninespiegels. Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de stemming, dus door interactie met de CB1-receptoren kan CBD mensen helpen die met angst en andere geestelijke gezondheidsproblemen leven.

CBD en epilepsie

Wetenschappers hebben ontdekt dat er een significant verband bestaat tussen epilepsie en autisme: 32% van de mensen met epilepsie bevindt zich ook in het autistisch spectrum en 20-30% van de kinderen in het autistisch spectrum ontwikkelt epilepsie.

Ook hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar hoe CBD mensen met epilepsie kan helpen. Epilepsie is een neurologische aandoening die kan leiden tot epileptische aanvallen wanneer de zenuwen in de hersenen abnormaal vuren, met oncontroleerbare effecten tot gevolg. Er zijn meer dan 40 verschillende soorten aanvallen en ze kunnen op elk moment van de dag voorkomen, of de patiënt nu slaapt of wakker is.

Epilepsie kan ook variëren van mild tot ernstig, en voor sommigen kunnen aanvallen levensbedreigend zijn. Sommige mensen kunnen meer dan 100 aanvallen per dag krijgen, waardoor ze niet alleen een ‘normaal’ leven onmogelijk maken, maar ze mogelijk ook nog in gevaar brengen.

CBD kan de afbraak en heropname van anandamide, een van de natuurlijke antidepressiva van het lichaam, remmen. Het helpt ook om de endocannabinoïde toon te verhogen, en men denkt dat dit delen van de hersenen kan beschermen en het aantal aanvallen kan verminderen voor mensen die aan epilepsie lijden.

CBD kan ook de hippocampus beïnvloeden, het deel van de hersenen dat informatie uitwisselt. Er wordt gedacht dat wanneer uitwisselingen worden verstoord, epilepsie kan optreden. Wanneer CBD wordt ingenomen, geloven wetenschappers dat het de groei van neuronen in de hippocampus kan stimuleren, kan helpen bij het beheersen van angst en daardoor ‘anti-epileptische effecten‘ heeft.

Anekdotisch bewijs dat CBD helpt bij de symptomen van autisme

Hoewel er steeds meer wetenschappelijk onderzoek is naar hoe CBD mensen kan helpen om te gaan met specifieke symptomen van ASS, zoals depressie, toevallen en misselijkheid, wordt er nog steeds onderzoek gedaan om te begrijpen hoe CBD specifiek kan helpen bij ASS zelf.

Er is echter voldoende anekdotisch bewijs van mensen met ASS, vooral van de ouders van kinderen die met de aandoening leven.

Het was in Israël waar wetenschappers voor het eerst het endocannabinoïdesysteem ontdekten, en ze lopen nog steeds voorop in cannabisonderzoek. Een onderzoek door Ben Gurion University en Soroka Medical Center in Beersheba, toont aan dat CBD zeer effectief bleek te zijn bij het behandelen van een aantal ASS-gerelateerde symptomen, zoals rusteloosheid, depressie, toevallen en tics bij jongeren onder de 18 jaar.

De studie omvatte het geven van 188 kinderen met ASS, CBD-olie (30% CBD en 1,5% THC) gedurende 6 maanden. Ze ontdekten dat 30% van de patiënten een significante verbetering in hun toestand rapporteerde, 53,7% een matige verandering rapporteerde en 15% geen verandering of een kleine verandering rapporteerde.

Dit is significant, en hoewel er nog steeds wordt gewerkt aan het begrip van hoe CBD precies werkt voor mensen met ASS, is er significant bewijs om aan te tonen dat het zeker sommige mensen helpt. Of het nu gaat om het omgaan met depressie, het verzachten van misselijkheid of het verminderen van het aantal aanvallen bij mensen met ASS, CBD biedt veel hoop aan mensen en hun families.

De meeste medicijnen die aan mensen met autisme worden gegeven, zijn bedoeld om dezelfde symptomen te behandelen. Ze zijn echter niet natuurlijk en hoewel ze één symptoom kunnen behandelen, kunnen ze ook nieuwe problemen opleveren.

Als u overweegt CBD te gebruiken voor ASS of epilepsie, is het van cruciaal belang dat u met uw arts praat voordat u het probeert. CBD kan invloed hebben op de manier waarop sommige medicijnen werken, en het wordt niet aanbevolen om te stoppen met het innemen van medicijnen voordat u dit eerst met uw arts heeft besproken.

Het leven kan erg zwaar zijn voor mensen met ASS, maar met de hulp van CBD en andere cannabinoïden ziet de toekomst er rooskleurig uit. Naarmate wetenschappers beter begrijpen hoe deze verbindingen ons kunnen beïnvloeden, vooral in de hersenen, is de hoop dat we het leven van mensen met ASS gemakkelijker kunnen maken.

Bronnen o.a. Leafie (EN), PsychiatricTimes (EN), SpectrumNews (EN)

bron DrugsInc

Mon, 14 Jun 2021 01:00:00 +0000