Onderzoek onthult wat er gebeurt als hervorming plaatsvindt en drugs worden gelegaliseerd

Onderzoek onthult wat er gebeurt als hervorming plaatsvindt en drugs worden gelegaliseerd

De hervorming van de drugswetgeving is de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp van discussie geworden, met een groeiend aantal staten en landen die ervoor kiezen om bepaalde stoffen te decriminaliseren of zelfs te legaliseren na decennia van verbod.

Het tempo van de veranderingen heeft geleid tot een verdeeldheid in de meningen, waarbij sommigen regeringen te prijzen zijn omdat ze moedig zijn, terwijl anderen hun bezorgdheid hebben geuit over de mogelijke schade die zou kunnen voortvloeien uit dit liberale beleid. Maar terwijl de harde gegevens binnendruppelen, krijgen wetenschappers nu een meer concreet begrip van hoe beleidsveranderingen het drugsgebruik en de drugsmarkten beïnvloeden.

Een nieuwe studie in het tijdschrift Addiction onthult bijvoorbeeld hoe de legalisatie van recreatieve cannabis de aard van verschillende illegale drugsmarkten in de VS heeft veranderd. Tot dusver hebben 15 staten plus het District of Columbia wetten voor recreatieve cannabis (RCL’s) ingevoerd, wat heeft geleid tot enorme veranderingen in de hoeveelheid en potentie van andere illegale drugs die op straat circuleren.

Een nieuwe studie in het tijdschrift Addiction onthult bijvoorbeeld hoe de legalisatie van recreatieve cannabis de aard van verschillende illegale drugsmarkten in de VS heeft veranderd. Tot dusver hebben 15 staten plus het District of Columbia wetten voor recreatieve cannabis (RCL’s) ingevoerd, wat heeft geleid tot enorme veranderingen in de hoeveelheid en potentie van andere illegale drugs die op straat circuleren.

“Onze verkennende bevindingen suggereren dat markten voor illegale drugs mogelijk niet onafhankelijk zijn van legale regulering van de cannabismarkt”, legt hoofdauteur dr. Angélica Meinhofer uit in een verklaring. Er zal meer onderzoek moeten plaatsvinden om te bepalen of recreatieve cannabiswetten die veranderingen op de illegale markt veroorzaken en wat er op de lange termijn gebeurt.”

Om hun onderzoek uit te voeren, verzamelden de auteurs gegevens die waren verzameld door de Drug Enforcement Agency (DEA) over de prijs en concentratie van illegale cannabis, heroïne, cocaïne, amfetamine en andere opioïden in staten met RCL’s. Ze gebruikten ook informatie van een crowdsourcing-tool genaamd Price Of Weed om vast te stellen hoe de kosten van illegaal gekochte cannabis in deze staten zijn veranderd sinds deze wetten zijn aangenomen.

Onderzoek onthult wat er gebeurt als hervorming plaatsvindt en drugs worden gelegaliseerd (afb.)
Onderzoek onthult wat er gebeurt als hervorming plaatsvindt en drugs worden gelegaliseerd (afb.)

Resultaten geven aan dat de prijs van illegale cannabis met 9,2 procent is gedaald in staten met RCL’s, met een daling van 19,5 procent voor illegale cannabis van “lage kwaliteit”. In dergelijke staten kan wiet alleen legaal worden gekocht bij erkende retailers, zoals apotheken en cannabis die wordt verkocht door niet-erkende dealers blijft illegaal.

Volgens de auteurs van het onderzoek is deze prijsdaling waarschijnlijk te wijten aan het feit dat cannabis nu in eigen land kan worden geproduceerd, wat betekent dat er minder hoeft te worden geïmporteerd uit buitenlandse kartels. De klap die deze illegale mensenhandelorganisaties hebben opgelopen kan er uiteindelijk toe hebben geleid dat ze de markt volledig hebben verlaten, wat heeft geleid tot een afname van het aanbod van andere illegale stoffen.

Als zodanig ontdekten de onderzoekers dat de inbeslagname van illegale opioïden door wetshandhavers met meer dan 50 procent is gedaald in staten met RCL’s. De potentie van heroïne op straat is echter met 54 procent gestegen, terwijl de prijzen met 64 procent zijn gestegen.

Interessant genoeg vonden de onderzoekers geen significante veranderingen in de prijs, beschikbaarheid van de potentie van cocaïne of methamfetamine in deze staten. Hoe dan ook, ze concluderen dat de volledige impact van de hervorming van de drugswetgeving op de volksgezondheid alleen kan worden begrepen door het verband tussen legale en illegale drugsmarkten te analyseren.

Een reeks andere onverwachte gevolgen worden ook duidelijk in de staat Oregon, die eerder dit jaar alle drugs decriminaliseerde. In het bijzonder hebben bepaalde Indiaanse gemeenschappen hun bezorgdheid geuit dat deze beleidswijziging een bedreiging zou kunnen vormen voor hun pogingen om de psychoactieve Peyote-cactus te behouden, die centraal staat in sommige inheemse culturen maar ook populair is onder gebruikers van psychedelica.

Nu de plant steeds schaarser wordt, heeft het Indigenous Peyote Conservation Communication Committee (IPCCC) er bij de autoriteiten op aangedrongen Peyote uit te sluiten van decriminaliseringsmaatregelen in Oregon, om het te beschermen tegen uitsterven.

Bronnen o.a. IFLScience (EN), LeaderPost (EN), ScienceBlog (EN)

bron DrugsInc

Sat, 29 May 2021 01:49:00 +0000