Al 40 jaar geleden ontdekt: Wat doet de cannabinoïde CBDV (Cannabidivarin)?

Al 40 jaar geleden ontdekt: Wat doet de cannabinoïde CBDV (Cannabidivarin)?

Cannabidivarin, beter bekend als CBDV, is een van de verbindingen waar pas recentelijk onderzoek naar is gedaan. Dat het wietverbod eerder onderzoek heeft belemmerd, staat buiten kijf. Dr. L. Vollner identificeerde CBDV voor het al in 1969.

In 1971 schreven Frans en Merkus over CBDV en tetrahydrocannabivarin (THCV) en verklaarden ze dat ze ‘nog twee bestanddelen van hasj waren’. Pas recentelijk werd CBDV het onderwerp van gedetailleerd onderzoek, ruim 40 jaar na de eerste identificatie.

CBDV is het resultaat van de chemische reactie van CBGA met geselecteerde enzymen. Cannabidivarine is ook het voorlopermolecuul van CBD, aangezien de cannabinoïde nog geen decarboxylering heeft ondergaan. En, net als CBD, zal CBDV geen high veroorzaken, waardoor het een levensvatbare kandidaat is voor medisch onderzoek.

Wat is CBDV?

CBDV is een van de honderden chemicaliën die van nature worden geproduceerd door de cannabisplant die bekend staat als cannabinoïden. Net als zijn chemische tegenhangers, werkt de CBDV-cannabinoïde samen met het endocannabinoïdesysteem van je lichaam om een ​​reeks effecten te creëren. In veel opzichten functioneert CBDV vergelijkbaar met cannabidiol (CBD), met name wat betreft zijn potentiële therapeutische eigenschappen.

Van cannabidivarin (CBDV) is bekend dat het de fysiologische activiteit van de cannabisplant harmoniseert.Klinische onderzoeken tonen aan dat cannabidivarine helpt bij convulsies bij mens en dier.

Eigenschappen van CBDV

Momenteel zijn er geen nadelige bijwerkingen bekend die verband houden met het gebruik van CBDV bij mensen. Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer de bijwerkingen die verband houden met het gebruik van CBD, zoals een droge mond en lage bloeddruk.

In het kort over CBDV:

 • Voorloper van CBD
 • Hoge niveaus van CBDV gerapporteerd in soorten van C. indica
 • Lijkt effectief als middel tegen convulsies (stuipen) te kunnen zijn
 • Niet psychotroop, je wordt er niet “high” van
 • Dr. L. Vollner identificeerde CBDV voor het eerst in 1969
 • Beïnvloedt TRPV1-receptoren in het centrale en perifere zenuwstelsel

Beoogde medische voordelen van CBDV

Tot op heden suggereert onderzoek dat CBDV nuttig zou kunnen zijn bij de behandeling van aanvallen, de ziekte van Crohn, symptomen gerelateerd aan HIV / AIDS en multiple sclerose. CBDV werkt samen met componenten van het endocannabinoïdesysteem om de hersenfunctie te reguleren, en het is veelbelovend bij de behandeling van epilepsie. Belangrijke onderzoeken naar CBDV zijn onder meer:

 • In 2013 concludeerden onderzoekers dat CBDV, net als THC, “mogelijk een therapeutisch potentieel heeft om misselijkheid te verminderen.” (bron)
 • Een rapport uit 2018 concludeerde dat CBDV een nuttige vorm van behandeling zou kunnen zijn voor een autismespectrumstoornis. (bron)
 • In een artikel uit 2018 bleek dat CBDV hielp bij het verbeteren van de gezondheid van muizen met het Rett-syndroom, een neurologische ontwikkelingsstoornis met een reeks gedrags- en fysiologische symptomen. (bron)
 • In 2019 ontdekten onderzoekers dat CBDV hielp bij het verbeteren van cognitieve, motorische en neurologische functies die verband houden met bepaalde soorten genetische aandoeningen. (bron)
 • Onderzoekers hebben onlangs een studie gepubliceerd die suggereert dat CBDV kan helpen de spierkwaliteit te verbeteren en spierdegeneratie in verband met spierdystrofie van Duchenne te vertragen.
Beoogde medische voordelen van CBDV bij o.a. convulsies, epilepsie, multiple sclerose (afb.)
Beoogde medische voordelen van CBDV bij o.a. convulsies, epilepsie, multiple sclerose (afb.)

Tot slot over CBDV

Voorlopig onderzoek naar CBDV laat zien dat deze cannabinoïde een scala aan therapeutische effecten kan hebben. Het feit dat wiet geruime tijd illegaal is geweest, heeft verder onderzoek eerder tegengehouden. Onthoud dat onderzoekers CBDV voor het eerst ontdekten in 1969. Er zijn echter weinig onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid ervan voor de behandeling van symptomen van aandoeningen zoals epilepsie vóór 2012.

Verder onderzoek zal ons hopelijk laten zien dat CBDV een potentieel bruikbare vorm van alternatieve medicatie is.

Als dit gebeurt, verwachten we dat telers zich concentreren op het ontwikkelen van CBDV-rijke soorten, net als bij CBD. Momenteel bevatten niet veel soorten een redelijk CBDV-gehalte; de verwachting is dat dat binnenkort zal veranderen.

Nu de FDA het gebruik ervan toestaat, zij het in zeer beperkte zin, ziet de toekomst voor CBDV er rooskleurig uit.

Bronnen o.a. Cibdol (EN), Dutch Passion (EN), WayofLeaf (EN), Weedmaps (EN)

bron DrugsInc

Sat, 24 Apr 2021 02:35:00 +0000