Delta-8 THC wordt steeds populairder – maar wat is het?

Delta-8 THC wordt steeds populairder – maar wat is het?

Ondanks duizenden jaren van cannabisgebruik en -kweek, blijft onze kennis van de verbindingen van de plant schrikbarend onderontwikkeld. Hoewel we misschien weten dat de plant meer dan 100 cannabinoïden produceert, hebben de meesten van ons er maar een paar gehoord: THC en CBD.

Dit gebrek aan kennis strekt zich zelfs uit tot de wetenschappelijke gemeenschap, waar cannabisonderzoek al decennia lang ernstig belemmerd wordt door het verbod op de plant. Een andere cannabinoïde staat echter steeds meer in de belangstelling: Delta-8 THC.

Wat is Delta-8 THC?

‘THC’ is de meest bekende cannabissamenstelling geworden, maar deze verkorte term verwijst eigenlijk naar delta-9-tetrahydrocannabinol. Het is de meest voorkomende van de cannabinoïden die in de cannabisplant worden aangetroffen, evenals de psychoactieve stof die bekend staat om het produceren van een ‘high’ bij cannabisgebruikers. Delta-8 THC is echter een totaal andere verbinding.

De structuur van deze verbinding is vergelijkbaar met die van delta-9 THC – in feite zijn er maar een paar kleine verschillen tussen de twee cannabinoïden.

Als analoog van THC blijkt ook dat delta-8 THC een high produceert die vergelijkbaar is met die van de meer gebruikelijke delta-9 THC. het heeft echter een lagere psychotrope potentie dan zijn meer bekende neef. Net als andere cannabinoïden, blijkt het ook een veelbelovend medicinaal en therapeutisch potentieel te hebben.

Delta-8 THC is een van de vier meest voorkomende cannabinoïden die door de cannabisplant worden geproduceerd, maar het is nog steeds alleen van nature in extreem kleine hoeveelheden aanwezig. Toch heeft dit sommige bedrijven er niet van weerhouden manieren te ontwikkelen om met succes de cannabinoïde te extraheren voor productontwikkelingen.

Delta-8 THC-producten en wettigheid

Hoewel delta-8 THC misschien nog grotendeels onbekend is, beginnen productretailers in de VS, en in toenemende mate in Europa, zijn potentieel te benutten. Een aantal bedrijven verkoopt nu vape-producten die aan de stof zijn gewijd, waarvan sommige recreatieve gebruikers beweren dat ze een mildere high geven met minder angst en paranoia.

Hoewel dit allemaal goed en wel kan zijn, blijft de kwestie van de wettigheid enigszins onzeker. Er wordt beweerd dat de compound in de VS in wezen op federaal niveau is gelegaliseerd onder de Farm Bill van 2018. Er is echter veel onenigheid over deze claims.

Ook bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk blijft de legaliteitskwestie onduidelijk. Er wordt niet expliciet melding gemaakt van deze specifieke cannabinoïde in de factsheet van de overheid voor cannabis en cannabinoïden als een vrijgesteld product of een gereguleerde stof. Daarom zijn veel producten die te koop zijn, waarschijnlijk niet gereguleerd en van twijfelachtige kwaliteit – het is misschien het beste om te wachten op meer opheldering over het onderwerp voordat je je geluk beproeft.

Mogelijke medische eigenschappen van Delta-8 THC

Hoewel de detailhandel voor delta-8 THC misschien niet zo verfijnd (of nog zo legaal) is als we zouden hopen, zijn er enkele veelbelovende ontwikkelingen in het onderzoek. Sommige studies hebben aangetoond dat deze cannabinoïde anti-emetische, anxiolytische, eetlustopwekkende, pijnstillende en neuroprotectieve eigenschappen kan hebben.

Tegengeluiden door organisatie US Hemp Roundtable

De organisatie heeft onlangs een verklaring uitgegeven tegen “marketingproducten, onder het mom van de hennepnaam, voor elke bedwelmende waarde of euforisch effect”, en noemde het “onverantwoordelijk”.

Volgens hen heeft Delta-8-tetrahydrocannabinol (THC) de laatste tijd de krantenkoppen gehaald omdat het een hennepderivaat is dat psychoactieve effecten kan veroorzaken. Maar U.S. Hemp Roundtable (USHR), een nationale belangenorganisatie voor bedrijven, zegt dat dat geen goede zaak is.

Hoewel de USHR delta-8-THC niet expliciet noemde in zijn verklaring, koppelde het persbericht aan twee artikelen die deze zogenaamde maas in de wet beschrijven – een in de New York Times en een ander in Rolling Stone.

“Je hebt een drug waar je in wezen high van wordt, maar het is nu volledig legaal”, vertelde Lukas Gilkey, chief executive van het in Texas gevestigde Hometown Hero CBD, aan NYT toen hij delta-8-THC beschreef. “Het hele ding is lachwekkend.”

Delta-8-THC wordt van nature in kleine concentraties aangetroffen in hennep, maar het kan ook worden omgezet uit CBD. Het is iets waar hennepverwerkers van profiteren – een rapport uit februari van prijsagentschap Hemp Benchmarks ontdekte dat de prijsstelling van delta-8-distillaat de eerste prijsstijging in zeven maanden heeft doorgemaakt. En NYT meldt dat het het snelst groeiende segment van hennepproducten is.

Mogelijke medische eigenschappen van Delta-8 THC - tegengeluiden door de US Hemp Roundtable
Mogelijke medische eigenschappen van Delta-8 THC – tegengeluiden door de US Hemp Roundtable (afb.)

De controversiële cannabinoïde vertoont echter een kloof voor degenen die werken aan het bevorderen van de therapeutische eigenschappen van hennep in plaats van de psychoactieve.

“In tegenstelling tot marihuana is hennep per definitie niet bedwelmend”, zegt USHR in zijn verklaring. “Hennepproducten zoals CBD worden in de volksmond door consumenten gebruikt om hun algemene gezondheid en welzijn ten goede te komen, niet om ze high te maken.”

De verklaring van de USHR komt omdat de legaliteit van delta-8-THC in twijfel is getreden met het beheer van de tussentijdse definitieve regel van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) over hennep. Die regel, die momenteel in de rechtbank wordt betwist door de Hemp Industries Association (HIA), zou mogelijk de deur kunnen openen voor de DEA om hard aan te pakken tegen de delta-8-productie, vertelden advocaten in augustus eerder.

Bronnen o.a. Canex (link), HempGrower (link), Weedmaps (link)

bron DrugsInc

Tue, 16 Mar 2021 02:32:00 +0000